Kosten Koper
Kosten koper zijn kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis.
De woningen op de bestaande markt (dus geen nieuwbouw) worden veelal aangeprijst met een vraagprijs en daarachter staat k.k. vermeld.
Maar wat betaal jij dan als koper? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet:
- 2% overdrachtsbelasting.
Met deze centen wordt de staatskas gevuld.
- Notariskosten.
Je kan als koper een offerte aanvragen bij verschillende notariskantoren wat zij rekenen voor het opmaken van een leveringsakte en een hypotheekakte. Vaak wordt hier nog een samenlevingscontract of een testament aan gekoppeld. Let wel op: de meeste makelaars nemen een clausule op in de koopovereenkomst dat de kosten die de notaris aan de verkoper doorberekend binnen een bepaald bedrag valt.
- Onafhankelijk hypotheekadvies
Wij adviseren onze klanten om altijd minimaal 2 verschillende hypotheekadviseurs met elkaar te vergelijken. Niet allen qua gevoel en verhaal, maar uiteraard ook wat zij voor je gaan doen en welk tarief zij rekenen.
- Taxatierapport
Als je een huis koopt dan verlangt de geldverstrekker een (gevalideerd) taxatierapport van een onafhankelijk makelaar/taxateur. Onze tarieven voor een taxatierapport vindt je hier.
- Aankoopmakelaar
Je kan er als koper voor kiezen om een eigen makelaar mee te nemen bij de aankoop van een huis.
De verkoper heeft een eigen makelaar en daarom is het verstandig om als koper ook een eigen makelaar mee te nemen. Deze helpt jou met het maken van de juiste keuzes, het geven van adviezen en het voeren van de onderhandeling. Lees hier meer over.